Suolaiset leivonnaiset
Pesto-juustohyrrät
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
75 g voita (huoneenlämpöisenä)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g juustoraastetta (esim. cheddar tai emmental)
1 dl pestokastiketta
Mustapippuria maun mukaan
Päälle:1 kananmuna (voiteluun)
Ohje:
Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita leivinpaperi pellin päälle.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauh, mustapippuri ja suola.
Lisää voi ja nypi seos murumaiseksi. Lisää tuorejuusto.
Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi kahdeksi suorakaiteeksi (30 x 40 cm). Levitä levyille pesto ja juustoraaste. Kääri rullalle. Leikkaa rullat noin 4 cm:n paloiksi. Aseta palat pellille.
Voitele kevyesti kananmunalla ja paista uunissa noin 12-15 minuuttia tai kunnes hyrrät ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
Kinkku-paprikapiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g kinkkusuikaleita
1 sipuli
1 paprika
2-3 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria
Ohje:
Sekoita jauhot ja huoneenlämpöinen voi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Siirrä taikina piirakkavuokaan ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.
Pilko paprika ja sipuli pieniksi paloiksi ja paista kinkkusuikaleiden kanssa pannulla, kunnes sipuli on pehmeää ja kinkku saanut hieman väriä. Levitä seos tasaisesti piirakkapohjalle.
Ripottele kinkku-paprika-sipuliseoksen päälle juustoraaste.
Vatkaa munat ja ruokakerma kulhossa, ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla.
Kaada munakermaseos piirakan päälle. Paista kinkkupiirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea ja täyte hyytynyt.
Lohivoileipäkakku
24 viipaletta vaaleaa leipää (esim. paahtoleipää)
800 g kylmäsavulohta tai graavilohta
400 g tuorejuustoa
400 g smetanaa tai kermaviiliä
Tuoretta tilliä hienonnettuna
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Sitruunan mehua maun mukaan
Kuorrutukseen
400g maustamatonta tuorejuustoa
tilkka maitoa
Ohje:
Aloita leikkaamalla reunat pois leipäviipaleista, jotta saat tasakokoisia paloja.
Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto, smetana (tai kermaviili), tilli, suola, mustapippuri ja muutama ruokalusikallinen sitruunamehua kulhossa. Sekoita hyvin, kunnes täyte on tasainen ja pehmeä.
Levitä ohut kerros täytettä yhdelle leipäviipaleelle. Aseta päälle siivu lohta ja levitä uusi kerros täytettä lohen päälle. Jatka kerrostamista kunnes kaikki leipäviipaleet ja täyte on käytetty. Kostuta kakun päällimmäinen
kerros sitruunamehu-vesiseoksella ja peitä kakku kelmulla. Nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään saakka.
Ohenna maustamaton tuorejuusto tilkalla maitoa ja levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille.
Ennen tarjoilua voit koristella kakun halutessasi esimerkiksi tillinoksilla, tomaatilla, sitruunaviipaleilla tai graavilohiviipaleilla. Reunat voit halutessasi koristella esimerkiksi salaatinlehdillä.