Robottiruohonleikkuri – pihamaan hiljainen ahkeroija

Siinä missä naapurimaassamme Ruotsissa robottiruohonleikkuri on jo hyvin tavallinen näky omakotitalon pihamaalla, täällä koti-Suomessa vielä tunnustellaan ja totutellaan uuteen näkyyn.

Tällekin vuotta alkaa olla jo tunneittain kasassa ruohonleikkurin lykkäämistä tai ajoa, ja moni miettii olisiko syytä hankkia sähköinen apuri helpottamaan urakkaa. Robottiruohonleikkurin hankkineiden suusta kuulee lähes pelkästään kehuja, eikä vähiten säästyneen ajan ja vaivan vuoksi. Ja onhan sen työskentelyä hauska katsoa 🙂

Tässä yksi kokemus robottiruohonleikkurista:

Meidän Musti

Hankittiin meidän perheeseen Minimanista robottiruohonleikkuri viime vuoden keväällä ja sen jälkeen ei ole tarvinnut itse leikata nurtsia. Robotti sai heti lempinimen ”Musti”. Meidän Musti ei kuitenkaan hauku niin kuin koira, päinvastoin on hyvin äänetön, tehokas ja tekee siistiä jälkeä.

Mustia on helppo käyttää, kunhan ensin on saanut ruohonleikkuun rajat tehtyä omalle pihalle. Mustiin voi ohjelmoida sopivan aikataulun milloin se leikkaa ja milloin ei. Musti leikkaa noin 1,5 tuntia kerrallaan meidän toiveen mukaisesti ja sitten lepää saman verran. Se ei välitä olemmeko kotona vai ei. Kun sataa, Musti palaa ”kotiin” eli laturiin.

Mustista on tullut meille todella tärkeä. Emme luopuisi siitä mistään hinnasta!

Katso kun Musti on vauhdissa:

Mikä robottiruohonleikkuri teille sopisi? Katso Minimanin mallit täältä: www.minimani.fi

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Keitetään mehua!

Taas alkaa olla se aika vuodesta, jolloin pakastimen perukat vaatisivat tyhjäystä uuden sadon tieltä. Runsasta satoa kannattaa hyödyntää myös mehujen muodossa. Edellisvuoden marjoja ja hedelmiä ei kuitenkaan kannata heittää pois, sillä ne sopivat mainiosti mehustukseen.

Mehua voidaan valmistaa sokeroituna tai ilman. Kuumennetut ja sokeroidut mehut säilyvät viileässä varastoituna vuoden verran, kunhan mehu pullotetaan huolella pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin. Sokeriton mehu täytyy jäähdyttää ja pakastaa, tai vaihtoehtoisesti pastöroida säilymisen takaamiseksi. Myös kuumentamattomat, tuorepuristetut mehut on paras säilyttää pakastimessa.

Mehumaija vai kattila?

Kuumentamalla valmistettua mehua voi tehdä höyryttämällä ”mehumaijalla” tai keittämällä kattilassa. Mehumaijassa mehustettavat marjat tai hedelmät ladotaan sokerin kanssa moniosaisen kattilan ylimpään osaan, ja pohjimmaisesta osasta nouseva vesihöyry kuumentaa ja rikkoo marjat vapauttaen mehun keskimmäiseen mehukattilaan. Yksi marja-/hedelmäkilo muuntuu noin litraksi mehua, ja eniten mehua irtoaa pehmeistä ja ylikypsistä marjoista ja hedelmistä. Sokeria käytetään maun mukaan, mutta keskimääräinen ohje on 200-500 g marja-/hedelmäkiloa kohden.

Keittämällä mehu valmistetaan isossa teräs- tai emalikattilassa. Lisää kattilaan 2-3 dl vettä per marjalitra ja anna keittyä noin vartin verran. Marjoja on hyvä välillä rikkoa kattilan reunoja vasten, jotta mehu irtoaa. Erota mehu marjamassasta esim. sideharson avulla rauhassa valuttaen. Kuumenna vielä lopuksi mehu kiehuvaksi, lisää sokeri ja pullota.

Jos et ole aiemmin mehustanut, nyt on hyvä aika aloittaa 🙂 Minimanin valikoimasta löydät välineet ja tarvikkeet herkullisten mehujen valmistukseen ja säilöntään.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kierrätä kompostoimalla +ARVONTA

Kodin bio- ja puutarhajätteet on helppo kierrättää kompostoimalla omassa pihassa. Komposti on siisti ja hajuton sen toimiessa oikein, ja silloin myös olosuhteet ovat hajottaville pieneliöille suotuisat. Kompostissa eloperäisestä jätteestä tulee humusta, joka sopii sellaisenaan lannoitteeksi puutarhaan tai oman mullan raaka-aineeksi. Kompostoitumisprosessin perusedellytyksenä on sopiva hiili- ja typpipitoisten jätteiden suhde, riittävä hapen saanti sekä sopiva kosteus ja lämpötila. Prosessi käynnistyy kun edellä mainitut edellytykset täyttyvät ja jätettä on kertynyt riittävästi. Kompostoitumisprosessi pysähtyy, jos kompostimassa jäätyy. Jäätyminen on kuitenkin hyödyllistä, sillä monet taudinaiheuttajat eivät kestä jäätymistä. Prosessi käynnistyy uudelleen keväällä, kun lämpötila kasvaa tarpeeksi korkeaksi.

Kompostoimiseen on kaksi tapaa: aktiivinen ja luonnollinen kompostointi. Aktiivisessa kompostoinnissa kompostimassaa sekoitetaan, ilmastetaan ja kostutetaan noin viikoittain. Luonnollisessa kompostoinnissa kiinnitetään huomiota kompostimassan rakenteeseen eli kompostoria täytetään kerroksittain esimerkiksi karkeaa ainesta (oksasilppu, hake) ja turvepohjaista kuiviketta ja keittiön biojätettä vuorottelemalla. Näin säästytään sekoittamiselta ja ilmaukselta, koska ilma kiertää kompostorissa luonnollisesti.

Kompostin kokoon ja sen sijoittamiseen vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Tilavuutta tarvitaan noin 50-100 l jokaista taloudessa asuvaa henkilöä kohden. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kompostori kannattaa sijoittaa lähelle muita jätesäiliöitä. Pelkästään puutarhajätteelle tarkoitettu kompostori voidaan sijoittaa puutarhan perälle.

OSALLISTU ARVONTAAN JA VOITA KOMPOSTORI

Miten teillä kierrätetään? Kerro meille parhaimmat kierrätysvinkkisi. Arvomme tätä artikkelia kommentoineiden kesken Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostorin 310 L. Palkinnon arvo on 165,00. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 20.8.2017 asti.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

50 vuotta oransseja saksia +ARVONTA

Fiskars on Suomen vanhin yritys, se perustettiin vuonna 1649. Fiskars saksien tarina alkoi 1830-luvulla, jolloin Johan Julin perusti Suomen ensimmäisen hienotaepajan. Fiskarsin sakset olivat jo tuolloin suosittuja ja tärkeitä räätäleiden ja ompelijattarien työvälineitä.

Vuonna 1967 Fiskars valmisti maailman ensimmäiset muovikahvaiset sakset. Fiskarsin tuolloinen toimitusjohtaja Fjalar Holmberg oli innostunut uusista materiaaleista ja tuotteista, joten hän pyysi Olof Bäckströmiä suunnittelemaan muovista ergonomiset kahvat saksille. Syntyi Fiskars Classic-sakset, joiden väriksi valikoitui oranssi. Uudet sakset olivat mukavat käyttää, tehokkaat, käytännölliset ja kilpailulliset hinnaltaan. Sakset tulivat kaikkien saataville.

Fiskars Classic-saksista tuli erittäin suositut niiden keveyden ja ergonomian vuoksi. Äidit piilottelivat saksiaan muilta perheenjäseniltään, koska halusivat käyttää niitä ainostaan itse! Saksia on myyty tähän päivään mennessä yli miljardia paria. Klassikkosaksia on kehitetty paremmiksi vuosien saatossa. Muutoksia on tehty niittiin, teriin, leikkauskulmaan, kahvojen muotoiluun sekä muovin laatuun.

Fiskarsin sakset valmistetaan Suomessa Billnäsin tehtaalla. Jokainen saksipari testataan avaamalla ja sulkemalla terät. Saksilta vaadittavan laadun työntekijä tunnistaa niiden äänen perusteella. Sakset testataan myös leikkaamalla haastavinta kangasta, polyesteria. Fiskarsin ikoninen oranssi väri rekisteröitiin viralliseksi tavaramerkiksi Suomessa vuonna 2003 ja Yhdysvalloissa 2007. Vain Fiskars saa valmistaa oranssikahvaisia saksia. Oranssin värin taustalla piilee tarina, mutta millainen tarina se mahtaa olla.

Tietäisitkö sinä? Kerro tai arvaa, mistä Fiskars saksien oranssi väri on peräisin. Arvomme tätä artikkelia kommentoineiden kesken Fiskars Classic yleissakset 21cm ja Fiskars Classic kääntösakset. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 13.8.2017 asti.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •