Saunavasta, saunavihta

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on myös saunavastalla eli vihdalla.

Juhannus on vuoden parasta aikaa tehdä saunavihta. Koivunlehdet ovat silloin kasvaneet tarpeeksi isoiksi ja ovat kestävimmillään. Myöhemmin kesällä tehdyistä vihdoista lehdet lähtevät helpommin irti. Vihtaan paras vaihtoehto on rauduskoivu, joka kestää hieskoivua paremmin vihtomista. Rauduskoivun tunnistat kolmionmallisesta lehdestä, jossa on kaksoissahalaitainen reuna.

Yhteen vihtaan tarvitset noin 40 kappaletta oksia, jotka ovat noin 50 cm mittaisia. Muista, että oksien katkominen ei kuulu jokamiesoikeuksiin vaan tarvitset luvan oksien katkomiseen maanomistajalta. Varaa oksien juuresta noin 15 cm kädensijalle ja poista lehdet siltä matkalta. Asettele oksat yksitellen jättäen lehden vaaleampi puoli ulospäin eli tummempi lehden pinta jää vihdan sisäpuolelle. Lehden ulkopuoli kestää paremmin vihtomista.

Rauduskoivu on todellla miedon tuoksuinen, joten voit lisätä vihdan keskelle oksan hieskoivua tuoksua antamaan. Vihtaan voi myös lisätä muita oksia, kuten mustaherukkaa.

Sido oksat kädensijasta vähintään kahdesta kohtaa, jolloin kahvasta tulee tukeva ja vihta pysyy hyvin kasassa useamman saunomiskerran ajan. Sitomiseen voi käyttää hieskoivun oksaa, narua tai nippusidettä.

Älä unohda joulusaunaa! Talvea varten voi valmiin vihdan joko kuivata ilmavassa ja viileässä paikassa tai pakastaa muoviin käärittynä. Ennen käyttöä kuiva vihta annetaan liota vedessä, jotta se pehmenee käyttöä varten. Pakastettu vihta vaatii sulattamisen huoneenlämpöiseksi.

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sauna

Sauna kuuluu vahvasti suomalaisten kulttuuriin ja suomalaiset saunovat ympäri vuoden. Saunomisen perusidea on säilynyt vuosisatojen ajan. Varhaisimmat suomalaiset saunat ovat pronssikaudelta 1500-900 eaa. Sauna oli tuolloin maahan kaivettu kuoppa, johon on kasattu kiviä. Kivien kuumennettua kuoppa peiteltiin taljoilla, tuohilla ja turpeella, jolloin kuopan ympärille muodostui maja. Maja kuumeni höyryn avulla, joka syntyi valamalla kuumille kiville vettä.


”jos ei sauna, terva ja viina auta, on tauti kuolemaksi”

Sauna on perinteisesti käytetty myös muuhun kuin peseytymiseen. Saunassa on hoidettu sairauksia, synnytetty, valmistettu maltaita ja palvattu lihaa. Saunomiseen on liitetty erilaisia puhdistautumisrituaaleja. Saunassa on uskottu asuvan haltioita ja saunatonttuja, jotka karkottavat sairauksia. Haltioita ei saanut suututtaa kiroilemalla.


”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.”
– Urho Kekkonen

Suomen tunnetuin sauna on historiallisesti merkitsevä Tamminiemen sauna, jossa on tehty monet päätökset muun muassa Urho Kekkosen johdolla. Finlaysonin Tamminiemi-saunatuotteet ovat kunnianosoitus saunalle ja sovintomielelle. Niiden materiaalit ovat yhtä aitoja ja puhtaita kuin me suomalaiset parhaimmillamme saunan lauteilla. Tamminiemi-kuosin kuviointi on peräisin Tamminiemen saunan ovenkahvasta. Finlayson Tamminiemi-tuotteet löydät Lempäälän, Seinäjoen ja Vaasan Minimanista.

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maustetut vedet

Kesällä tulisi muistaa juoda tarpeeksi, varsinkin kuumina päivinä. Itse tehty maustettu vesi virkistää, maistuu hyvältä ja on terveellinen vaihtoehto valmiille virvoitusjuomille. Vesiä voi maustaa oman maun mukaan. Maustamiseen voi käyttää esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, marjoja ja tuoreita yrttejä. Muista pestä hedelmät ja vihannekset hyvin, jolloin niitä voi käyttää kuorineen. Voit maustaa valmiiksi annoksia pulloihin tai purkkeihin. Isommalle porukalle maustetun veden voi tehdä näppärästi hanalliseen vesi-astiaan. Veteen voi lisätä jääpaloja tai jääpalat voi korvata esimerkiksi jäisillä marjoilla.

Tähän olemme koonneet muutaman makuyhdistelmän.

KURKKU-LIME
Pese kurkun ja limen kuori huolellisesti. Viipaloi molemmat siivuiksi. Limen voi myös lohkoa 4-6 lohkoksi. Lisää viipaleet ja lohkot veteen.

APPELSIINI-MINTTU
Pese appelsiinin kuori huolellisesti. Viipaloi appelsiini siivuiksi. Mikäli teet juoman pieneen pulloon niin siivut voi vielä joko puolittaa tai leikata neljään osaan. Lisää appelsiinisiivut veteen yhdessä mintunlehtien kanssa.

VERIGREIPPI-ROSMARIINI
Pese verigreipin kuori huolellisesti. Viipaloi verigreippi siivuiksi. Siivut voi vielä joko puolittaa tai leikata neljään osaan. Lisää siivut veteen yhdessä rosmariininoksien kanssa.

LIME-MUSTIKKA-ROSMARIINI
Pese limen kuori huolellisesti. Viipaloi lime siivuiksi. Lisää siivut veteen yhdessä jäisten mustikoiden ja rosmariininoksien kanssa.

Minimanin valikoimasta löytyy useita erilaisia juoma-pulloja ja hanallisia vesiastioita juomien tekoa ja tarjoilua varten 🙂

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uima-altaan huoltaminen +ARVONTA

Huom! Arvonta on päättynyt.

Lomakausi on nyt alkanut ja lämmintä säätä on luvattu tälle viikolle! Monessa perheessä haaveillaan omaa uima-allasta, joka virkistää ja viihdyttää lämpiminä kesäpäivinä. Uima-allas on parhaimmillaan, kun siinä oleva vesi on puhdas ja kirkas. Kemikaaleilla ja uima-altaanpuhdistusvälineillä on helppo ylläpitää altaan kuntoa ja veden puhtautta koko kesän ajan. Tässä blogiartikkelissa keskitymme uima-altaan huoltoon kemikaalien avulla.


VAIHE 1, pH-arvo. Heti aluksi kannattaa mitata altaan uuden veden pH-arvo. Uima-altaassa pH-arvo tulee olla 7,0-7,4. Arvon voi mitata helposti Swim&Fun –testiliuskoilla. Mikäli pH-arvo on alempi kuin 7,0 niin vesi on liian hapan ja tarvitsee käsittelyn Swim&Fun pH Plus-aineella, joka nostaa veden pH-arvoa. Mikäli pH-arvo on taas korkeampi kuin 7,4 niin vesi on liian emäksinen ja tarvitsee käsittelyn Swim&Fun pH Minus-aineella. Pyri pitämään uima-altaan veden pH tasolla 7,2.

VAIHE 2, Desinfiointi. Uima-altaaseen tulee likaa, itiöitä ja bakteereja, jotka lähtevät lisääntymään nopeasti lämpimässä vedessä. Uima-altaan vesi tarvitsee säännöllistä desinfiointia vedenhoitoaineilla kahdessa vaiheessa. Vedenhoitoaineiden käytön määrään vaikuttavat veden laatu. Hoitoaineita tarvitaan enemmän, jos veden pH-arvon hankala hallita, vesi on lämmintä tai voimakkaassa auringonpaisteessa ja jos allasta käytetään runsaasti. Vedenhoitoaineiden vaikuttavina aineina ovat kloori, bromiini ja aktiviihappi.

VAIHE 2 osa 1: Uusi vesi. Uusi vesi tulee ennen käyttöä shokkikäsitellä. Shokkikäsittelyssä veteen lisätään normaalia enemmän desinfiointiainetta, jolloin vesi puhdistuu kokonaan ja kerrostumat sekä värjäymät saadaan pois. Shokkikäsittely tehdään Swim&Fun Klor Starter-aineella, joka sisältää nopeasti liukenevia kloorirakeita. Klor Starter on saatavilla myös 5 kg purkissa.

VAIHE 2 osa 2: Ylläpito. Desinfioinnin toinen vaihe on jatkuvaa, jolloin uima-altaan vesi pysyy puhtaana läpi kesän. Uima-altaaseen lisätään hitaasti liukenevia Swim&Fun Week Tab-klooritabletteja, jotka ylläpitävät veden puhtautta. Tabletit voi laittaa annostelijaan tai altaan pintasuodattimeen.

VAIHE 3, Levänesto. Kolmannessa vaiheessa ehkäistään kerrostumia ja värjäytymiä. Näitä ehkäistään Swim&Fun KlarPool-levänestoaineella. Levänpuhdistusaine ehkäisee kerrostumien muodostumisen altaan pohjalla ja seinämille sekä pidentää kloorin vaikutusaikaa. Kerrostumat antavat oivallisen kasvualustan bakteereille, joten niiden ei kannata alkaa muodostua. Levänpuhdistusainetta on saatavilla myös 5l kanisterissa.

Kemikaalien lisäksi allasta tulee huoltaa suodatinpumppujärjestelmällä sekä roskat ja epäpuhtaudet on poistettava altaan pinnalta ja seinämiltä sekä pohjasta säännöllisesti.

VOITA UIMA-ALLAS ITSELLESI

Kerro, miksi juuri sinun pitäisi saada uima-allas itsellesi. Arvomme tätä artikkelia kommentoiden kesken yhden Fast Set Pool Allassetin. Altaan koko on 366 x 76 cm ja mukana tulee suodatinpumppu sekä suodatin. Palkinnon arvo on 89,00 € ja osallistumisaikaa on sunnuntaihin 11.6.2017 asti.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lahjavinkkejä valmistuvalle

Tulevana viikonloppuna lukuvuosi saadaan kouluissa päätökseen ja monissa kodeissa juhlitaan valmistuneita. Tähän artikkeliin olemme koonneet klassisia ja ajankohtaisia lahjaideoita. Lahjaideoissa huokuu Suomi 100- teema väreissä 🙂 Muista valmistuvaa myös kukin!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vallila X Provinssi

Vallilan uusi Vallila X Provinssi -festivaalimallisto on saapunut Minimanin Vallila Shop-in-Shop-myymälöihin (vain Lempäälässä, Seinäjoella ja Vaasassa). Mallistosta meillä on myynnissä keltainen Sydän sekä mustavalkoinen Viidakko-kuosi joko kestävänä kangaskassina tai sisustustyynynä. Festivaalimalliston kangaskassi on samalla Provinssin virallinen festarikassi!


Vallilan kuosit tulevat näkymään Provinssin-festivaalialueella somistuksissa, jotka on tehty yhteistyössä kuvataiteilija Landys Roimolan kanssa.

Provinssia juhlitaan Törnävänsaarella Seinäjoella 29.6.-1.7.2017.

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kasviksia grilliin

Grillatessa ei kannata unohtaa kasviksia! Grillaukseen sopivia kasviksia ovat esimerkiksi tomaatti, maissi, herkkusienet, kesäkurpitsa, munakoiso, sipuli ja paprikat. Kasveja voi grillata sellaisenaan ritilän tai parilalevyn päällä, foliovuoissa tai folionyyteissä. Kasviksia grillatessa pitää olla kuitenkin erityisen varovainen, että ne eivät pala tai mustu liikaa. Toiset kasvikset kypsyvät nopeammin kuin toiset.


Myös hedelmät sopivat grilliin, esimerkiksi grillattu ananas on herkullinen jälkiruoka jäätelön kanssa tarjoiltuna. Kasvikset voi tarjoilla näyttävästi puisen leikkuulaudan päällä.

Uudet Fresh Hetki-grillaustuotteet ovat helppo valinta grilliin. Valittavana on chilillä tai tuorejuustolla täytetyt paprikat ja grillattavat salaatit! Pakkauksessa on kaikki mukana kaikki tarvittava annoksen valmistukseen sekä valmistusohjeet. Eikä kannata unohtaa Hetki-salaattipusseja, joissa on valmiiksi pestyt sekä leikatut raaka-aineet ja erillinen kastikepussi. Yhdestä pussista riittää ateriasalaatiksi kahdelle henkilölle tai lisukesalaatiksi 3-4 hengelle.

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Iittala Aalto-maljakko +ARVONTA

Huom! Arvonta on päättynyt.

Kesän juhlakausi on aluillaan. Ensi viikolla lukuvuosi päättyy kouluissa ja juhlitaan valmistuneita. Juhlia on luvassa useissa perheissä ja mieluisten lahjojen mietintä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Suomen juhlavuoden kunniaksi haluamme nostaa esille klassisen lahjaidean, joka valmistetaan edelleen käsityönä Suomessa. Kyseessä on Alvar Aallon suunnittelema Iittala Aalto-maljakko.


Alvar Aalto on yksi Suomen tunnetuimmista arkkitehdeistä ja muotoilijoista. Hänen suunnittelun pohjalla oli funktionalismi eli käytönnöllisyys, kaiken perustana olivat inhimilliset tarpeet. Aallon tyylissä yhdistyivät rationaalinen arkkitehtuuri ja luonnollinen muotokieli. Maljakkokokoelman Aalto suunnitteli vuonna 1936 Karhula-Iittalan muotoilukilpailuun, joka vuotta myöhemmin esiteltiin yleisölle Pariisin maailmannäyttelyssä. Aalto-maljakon sulavalinjainen ja pelkistetty muoto oli uraauurtava ja sen käyttömahdollisuudet olivat totuttua monipuolisemmat.

”Muoto on mysteeri, joka kaihtaa määritelmiä,
mutta tuo ihmisille hyvinvointia”
-Alvar Aalto


Jokainen Aalto-maljakko suupuhalletaan Suomessa Iittalan lasitehtaalla joka päivä. Yhden maljakon valmistamiseen tarvitaan 7 käsityöläistä, 12 työvaihetta, 1100 °C:n lämpötila ja 10 tuntia aikaa. Aalto-maljakko on aina ollut suosittu lahjaesine, joka säilyttää arvonsa nyt ja tulevaisuudessa. Maljakkoa on saatavilla laaja muoto- ja värivalikoima.

”Kauneus on tarkoituksen ja muodon harmoniaa”
Alvar Aalto


Suomen juhlavuoden kunniaksi Aalto-maljakko on saanut uutuusvärikseen syvän ultramariinin sinisen ja sen pohjaan on kaiverrettu Suomi 100-tunnus. Kaiverrettuja Aalto-maljakoita on saatavilla vain vuoden 2017 ajan.

VOITA AALTO-MALJAKKO ITSELLESI

Arvonta on päättynyt.
Kerro oma muistosi Aalto-maljakosta tai perustelut, miksi juuri sinun pitäisi saada maljakko itsellesi. Arvomme tätä artikkelia kommentoiden kesken yhden ultramariinin Aalto-maljakon 160 mm. Palkinnon arvo on 109,00 € ja osallistumisaikaa on keskiviikkoon 24.5.2017 asti.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Grillin puhdistaminen

Monelle suomalaiselle grillaaminen on ykkösjuttu kesällä ja grillikausi kestää parhaimmillaan pitkälle syksyyn. Grillistä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta se säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Aluksi kannattaa tutustua grillin valmistajan käyttö- ja puhdistusohjeisiin, koska erilaiset materiaalit vaativat omat puhdistusohjeet sekä –aineet.

Grilli on helpointa puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee huomattavasti kevyemmin irti kuin jäähtyneestä grillistä. Kuumasta grillistä lika lähtee irti näppärästi grilliharjalla, joka on suunniteltu grillin puhdistamiseen. Esimerkiksi Mustang grilliharjassa on kolme erilaista pintaa koko grillin puhdistamista varten: teräskaavin karstojen raapimiseen, ruostumaton teräsharja metalliritilän puhdistamiseen ja hankaustyyny ulko- ja sisäpintojen puhdistamista varten. Grillin ulkopintoja ei kannata puhdistaa karkeilla välineillä, pinnoitettu ulkopinta voi naarmuuntua niistä. Grillin ulkopinta kannattaa puhdistaa vasta jäähtyneestä grillistä.


Ritilän harjaamisen lisäksi voi olla tarvetta miedoille puhdistusaineille, jotka tulee huuhdella pois huolellisesti. Sopivia puhdistusaineita ovat tarkoitukseen kehitetyt grillinpuhdistusaineet tai käsitiskiaine. Valurautaisille osille riittää tarvittaessa pesu kuumaa vettä ja harjaa käyttäen, mutta tutustu ensin valmistajan antamiin ohjeisiin. Kaasugrilliä voi pitää täydellä teholla noin viisi minuuttia ruokien pois ottamisen jälkeen, näin polttimot puhdistuvat ja sisäpinnoille sekä laavakiville jäänyt rasva palaa pois.

Ennen grillin käyttöä, ritilät kannattaa kevyesti öljytä ruokaöljyllä, esimerkiksi rypsiöljyllä, joka kestää korkeita lämpötiloja. Älä käytä oliiviöljyä, joka pilaantuu ja antaa makua ruokaan. Öljyn voi levittää varovasti esimerkiksi talouspaperilla grillipihtejä apuna käyttäen. Ritilän öljyäminen helpottaa puhdistusta.

Hiilet ja tuhka kannattaa poistaa säännöllisesti. Tulipesän koko ratkaisee tyhjennysvälin pituuden, pieni grilli vaatii sen jokaisen käyttökerran jälkeen ja isossa vanhat hiilet voi jättää pohjalle. Muista kuitenkin, että hiilet ja tuhka jäähtyy vasta muutaman vuorokauden kuluttua. Palovaara on siis olemassa kunnes tuhka ja hiilet ovat täysin jäähtyneet!

Grilli kannattaa säilyttää suojattuna niille tarkoitetuilla suojahupuilla 🙂

Alla on kokoelma Minimaneissa myytävistä Mustang-tuotteista, jotka on suunniteltu grillin puhdistamiseen.

 

Mustang Grilliharja, 3-toiminen
Messinkiharja, karkea sieni, teräosa, pituus 37,5 cm, harjaosa n. 6×9 cm.

Mustang Grilliharja, 2-toiminen
Musta muovivarsi, messinkiharjakset, pituus 21,5 cm.

Mustang Grilliharja, kova
17 cm, karkea teräsharja, harmaa muovirunko, musta kumipinnoite kädensijassa

Mustang Grillin puhdistusneste
Grillinpuhdistusnestettä voidaan käyttää grillien, tulisijojen ja uunien puhdistukseen. Poistaa jopa vaikeasti palaneen rasvan ja muun lian helposti.

Mustang Grillin suojahuppu
Saatavilla eri kokoja.

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kesäkeittiö

Kesällä tehdään ruokaa pihalla, joten viimeistään nyt on aika laittaa kesäkeittiö kuntoon. Tähän postaukseen olemme keränneet erilaisia muistilistoja kesäkeittiötä varten.

-grilli (+kaasu/grillihiilet)
-muurikka-pannu
-savustin
-vesipiste, pesuallas
-ruokailuryhmä, terassikalusteet
-katos, aurinkovarjo

Ruoanlaittovälineet
-kattilat, pannut, parilat
-pihdit, ottimet, veitset
-grillivartaat
-foliot, leivinpaperi, kelmu
-leikkuulaudat


Ruokailuvälineet ja kattaus
-lautaset, lasit ja mukit (lasit, keraamiset, muoviastiat, kertakäyttöastiat)
-aterimet
-juoma-astiat, kaatimet
-tarjoiluastiat, kulhot, tarjottimet
-servetit, talouspaperi

Siivous ja puhdistus
-puhdistusaineet ja -välineet
(valitse sopivat aineet ja välineet puhdistettavan pinnan mukaan)
-pyyhkeitä, paperiliinoja


Tuoreita yrttejä ja kasviksia
-tuoreita yrttejä lähelle kasvamaan
(mm. minttu, basilika, persilja, ruohosipuli)
-hyötykasvihuone/-maa
-mausteita

Tunnelmaa & viihtyisyyttä
-pöytäliinat, tabletit, istuintyynyt
-kynttilät
-lyhdyt
-valosarjat
-huovat
-maljakot
-musiikkia, Bluetooth kaiuttimet
-hyttyskarkottimet

Muista myös turvallisuus, esimerkiksi sammutuspeite kannattaa pitää kesäkeittiön lähellä.

Mitkä ovat sinun kesäkeittiön luottovälineet/-tarvikkeet?

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •